Η σπουδαιότητα της Συγχώρεσης

της Sabrina Reber

http://howtoraiseyourvibration.blogspot.gr

Επιλογή, μετάφραση και επιμέλεια:

Κατερίνα Δεκαβάλα, Αντα Καραβάνη, Νάνσυ Μακρή

Όταν αποδεχόμαστε πλήρως την ευθύνη για τις ζωές μας ξέροντας ότι είμαστε οι Δημιουργοί της ζωή μας και θυμόμαστε ότι δεν είμαστε ανίσχυρα θύματα των καταστάσεων, πως είναι δυνατόν να μη συγχωρέσουμε αυτούς που μας πλήγωσαν? Η συγχώρεση δεν έχει να κάνει με το άλλο άτομο, έχει να κάνει με μας, με τη δική μας εσωτερική ελευθερία και επιθυμία να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Κάθε εμπειρία στη ζωή μας διαμόρφωσε το άτομο που είμαστε σήμερα και είναι η ψυχή μας που επέλεξε να βιώσει αυτές τις εμπειρίες. Τίποτα δε μπορεί να μας συμβεί αν η ψυχή δεν έχει συμφωνήσει να βιώσει αυτές τις προκλήσεις για την ανάπτυξη της. Τις επιλέγει για να εξυπηρετήσει όσο καλύτερα μπορεί τη συνεχόμενη εξέλιξη μας.

Η συγχώρεση δεν είναι σκέψη, δεν είναι ιδέα ή πνευματική έννοια. Η αληθινή συγχώρεση είναι μια διαδικασία καλύτερης κατανόησης και ανάλυσης. Απαιτεί προσοχή, θεραπεία και χρόνο – δε συμβαίνει αμέσως. Για να συγχωρέσουμε αληθινά, ο καθένας μας πρέπει να επεξεργαστεί το πλήρες φάσμα των μαθημάτων, αισθημάτων και συναισθημάτων που συνδέονται με τα τραυματικά γεγονότα στη ζωή μας. Η τυφλή συγχώρεση είναι ο εύκολος τρόπος και αυτόν συνήθως επιλέγουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η τυφλή συγχώρεση είναι άρνηση και αποφυγή. Βοηθάει τους ανθρώπους γιατί κοιτάνε το πρόβλημα επιπόλαια και όχι στον πυρήνα του. Δυστυχώς αυτό οδηγεί σε ένα μοτίβο αναδημιουργίας του προβλήματος στο μέλλον καθόσον δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε. Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε το πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο συνειδητότητας που είχαμε όταν δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα.

Επιπροσθέτως, η τυφλή συγχώρεση είναι ένας τρόπος να αποφεύγουν οι άνθρωποι τα συναισθήματα τους. Όταν αποφεύγουμε τα συναισθήματα μας, τα κρατάμε μέσα μας, στοιβάζοντας τα στα ενεργειακά μας πεδία και δίνοντας τους μεγάλη δύναμη. Τότε αυτά τα στοιβαγμένα συναισθήματα γίνονται αντιδραστικά συναισθήματα δημιουργώντας συναισθηματική ανισορροπία, κατάθλιψη, νόσους και αρρώστιες στο σώμα μας. Η αληθινή συγχώρεση είναι μία ενεργητική εμπειρία η οποία συμβαίνει όταν διαλύουμε και απελευθερώνουμε όλα αυτά τα στοιβαγμένα τραυματικά συναισθήματα. Όταν βιώνουμε το τραύμα και είμαστε ανίκανοι να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα μας, τότε προστατεύουμε τον εαυτό μας μπλοκάροντας τη ροή της θεϊκής ενέργειας μέσα μας. Η αποθηκευμένη ενέργεια από τα τραυματικά γεγονότα της ζωής μας δημιουργεί μπλοκαρίσματα και εμπόδια στα ενεργειακά μας πεδία, διαχωρίζοντας μας από τη θεϊκή αγάπη, σοφία και θεραπευτική ενέργεια του Θεϊκού μας εαυτού. Η αληθινή συγχώρεση συμβαίνει όταν είμαστε πρόθυμοι να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα μας από τα «μαθήματα ψυχής», κερδίζοντας σοφία και αφήνοντας πίσω τον πόνο. Από τη στιγμή που τα στοιβαγμένα μας συναισθήματα απελευθερώνονται, ανοίγουμε ξανά χώρο στη θεϊκή ενέργεια ώστε να εισχωρήσει μέσα μας και να μας βοηθήσει να έχουμε την καρδιά μας ανοιχτή. Όταν οι καρδιές μας είναι ανοιχτές κι απελευθερώνουμε όλη τη μνησικακία, έχουμε το δυναμικό να οδηγηθούμε σ’ ανώτερα επίπεδα αγάπης, συμπόνιας και κατανόησης. Όταν συνειδητοποιήσουμε αληθινά ότι όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας είναι σχεδιασμένα από το θεϊκό μας εαυτό για την εξέλιξη της ψυχής μας, η συμπόνια και η συγχώρεση έρχονται φυσικά.

Δυστυχώς πολλοί από μας έχουμε δώσει τη δύναμη μας γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο Χριστός έχει αναλάβει όλη την ευθύνη για τις αμαρτίες της ανθρωπότητας. Αυτή η πεποίθηση εμποδίζει την πνευματική μας εξέλιξη γιατί δεν παίρνουμε τα μαθήματα μας μέσω της συγχώρεσης με το σκεπτικό ότι το έχει ήδη κάνει ο Χριστός για μας. Αυτή η πεποίθηση ενθαρρύνει την τυφλή συγχώρεση και μας κρατάει σε ενεργειακή ανισορροπία. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε τα ενεργειακά μας πεδία και να αυξήσουμε τις δονήσεις μας έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε τη Χριστική μας Συνειδητότητα. Είναι η κληρονομιά μας, ο θεϊκός μας σκοπός.

Όλοι μας θέλουμε τον εύκολο δρόμο, αλλά ο μόνος δρόμος για τον καθένα μας είναι να αποδεχθούμε την ευθύνη μας για τη δική μας ενοχή, πόνο, μνησικακία, θυμό και φόβο που νιώθουμε από τα τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος. Πρέπει να μπούμε μέσα στα συναισθήματα μας και να τους επιτρέψουμε να θεραπευτούν πριν μπορέσουμε αληθινά να συγχωρέσουμε τον καθένα και εμάς τους ίδιους. Πολλοί συνεχίζουν να λένε ότι έχουν συγχωρέσει αλλά πίσω από τις λέξεις τους υπάρχει ένα ηφαίστειο το οποίο περιμένει να εκραγεί. Πολλοί από εμάς έχουμε φτιάξει όμορφες μάσκες έτσι ώστε να καλύπτουμε τον πόνο μας και συνεχίζουμε να κρυβόμαστε μέσω του φαγητού, αλκοόλ, ναρκωτικών, φαρμάκων και τάσης φυγής. Ναρκώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Πολλοί θεωρούμε ότι είναι χάσιμο χρόνου να μπούμε σ΄όλη αυτή τη διαδικασία της συγχώρεσης. Ενεργειακά όμως, αποφεύγοντας τον πόνο μας, δημιουργούμε στρώματα αρνητικής ενέργειας στα ενεργειακά μας πεδία, προκαλώντας έτσι δυσαρμονία και ασθένειες στη ζωή μας.

Πολλοί από εμάς έχουμε τραύματα από την παιδική μας ηλικία, μνησικακία και πόνο τα οποία τα κουβαλάμε μαζί μας για χρόνια. Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας είναι τοξικά και δημιουργούν τη βάση για ολόκληρη την ενήλικη ζωή μας. Αυτοί που επιλέξαμε να πάρουμε «δύσκολα εντατικά μαθήματα ψυχής» από τις οικογένειες μας έχουμε μεγάλη δυσκολία να συγχωρέσουμε τους γονείς μας γιατί ζούμε με έναν συνεχόμενο φόβο. Έχουμε ζήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της παιδικής και ενήλικης ζωή μας κρύβοντας τα συναισθήματα μας από φόβο μήπως κι αναστατώσουμε τις οικογένειες μας. Παρόλα αυτά, για να συγχωρέσουμε ειλικρινά πρέπει πρώτα να επεξεργαστούμε όλα αυτά τα παλιά συναισθήματα πριν προχωρήσουμε στην αληθινή συγχώρεση. Η αληθινή συγχώρεση και απελευθέρωση δεν περιλαμβάνουν την καταπίεση ή την απόκρυψη των συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα είναι η διαδικασία που αγκαλιάζουμε τον πόνο μας έτσι ώστε να τον ενσωματώσουμε και να θεραπεύσουμε την κατάσταση αποδέχοντας την. Αποδεχόμαστε κάτι όταν συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε γεγονός που συμβαίνει στη ζωή μας είναι απόφαση της ψυχής σαν ένα μάθημα που πρέπει να πάρει για την εξέλιξη της. Μόλις το καταλάβουμε θα είναι πιο εύκολο να απελευθερώσουμε το συναισθηματικό μας δεσμό. Με το να επιτρέπουμε στα συναισθήματα μας να βγουν στην επιφάνεια, μπορούμε να τα καταλάβουμε, βοηθώντας τους εαυτούς μας να σταματήσει την άσχημη κριτική για τον εαυτό μας και τους άλλους. Μετά μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε ένα μέρος διαφάνειας και κατανόησης, επιλέγοντας να απελευθερώσουμε τον πόνο μας ενώ παράλληλα να ανακτήσουμε τη σοφία από το γεγονός βοηθώντας έτσι την εξέλιξη της ψυχής μας. Μόλις πάρουμε το μάθημα μας, η συγχώρεση είναι το απαραίτητο βήμα για τη θεραπεία.

Η συγχώρεση είναι ένα ταξίδι που ο καθένας μας πρέπει να το κάνει μόνος του. Είναι το ομορφότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας! Πολλοί άνθρωποι αρνιούνται να συγχωρέσουν γιατί νιώθουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος που συγχωρούν θα αποδειχθεί σωστός γι αυτό που έκανε. Από μία ανώτερη οπτική, από τη διάσταση του Θεού δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο Θεός δεν έχει διπλή υπόσταση, οι άνθρωποι έχουν. Οτιδήποτε λέει ή κάνει ο καθένας καταγράφεται στο ενεργειακό σώμα της ψυχής του και υπάρχει μία ανασκόπηση της ζωής την ώρα του θανάτου. Έτσι λοιπόν αντί να εμμένουμε στη μνησικακία, την αποστροφή και την ενοχή, ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας το χώρο και το χρόνο για να αξιολογήσουμε όλα μας τα συναισθήματα ώστε να μπορέσουμε να τ’ απελευθερώσουμε. Η συγχώρεση μας απελευθερώνει από την ενέργεια του άλλου ανθρώπου κι έτσι έχουμε περισσότερο χώρο στο ενεργειακό μας πεδίο για την θεϊκή αγάπη, το φως, τη συμπόνια και τη χάρη. Όταν εμμένουμε στη μνησικακία κυριολεκτικά κρατάμε στο ενεργειακό μας πεδίο ένα κομμάτι ενέργειας των ανθρώπων που μας έβλαψαν. Αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα εφόσον η ενέργεια μας δε ρέει ελεύθερα όταν υπάρχουν μπλοκαρίσματα και ανισορροπίες στο σύστημα μας. Η μνησικακία είναι σαν τον καρκίνο που εξαπλώνεται σ’ όλο το σώμα μας και εμποδίζει την θεϊκή ένωση με τον θεϊκό εαυτό μας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο θεϊκός μας εαυτός είναι πάντα μαζί μας, μας αγαπάει απεριόριστα και δε θα επέτρεπε ποτέ να μας συμβεί κάτι, εκτός αν αυτό ήταν για το ανώτερο καλό μας. Όσο γρηγορότερα έχουμε πρόθεση να συγχωρέσουμε, αναγνωρίζοντας ότι ο θεϊκός μας εαυτός μας έδωσε την ευκαιρία για την εξέλιξη της ψυχής μας, τόσο λιγότερο θα νιώθουμε ότι είμαστε σε ενεργειακό σύνδεσμο με το άλλο πρόσωπο. Όταν συνεχίζουμε να κρατάμε αρνητικά συναισθήματα προς το άλλο άτομο, κάποιο μέρος αυτής της ενέργειας αποθηκεύεται στη δική μας ενέργεια και κάποιο άλλο πηγαίνει στο άτομο με το οποίο είμαστε εκνευρισμένοι. Το σύμπαν τελικά θα στείλει αυτή την ενέργεια πίσω σε μας δημιουργώντας μία καταστροφική αρνητική σπείρα. Ότι στέλνουμε έξω πάντα επιστρέφει σε μας, οπότε είναι για το συμφέρον μας να απαλλαχθούμε από όλα αυτά τα αρνητικά μπλοκαρίσματα.

Άσχετα από το πόσο κακό, πόσο τραυματικό, πόσο απαίσιο και καταστροφικό ήταν αυτό το άτομο προς εσάς, βάλτε την πρόθεση να το συγχωρέσετε και να το απελευθερώσετε, έτσι ώστε να ελευθερωθείτε κι εσείς. Η συγχώρεση δεν έχει να κάνει με τους άλλους αλλά έχει να κάνει τα πάντα με εσάς. Όταν συνεχίζουμε να είμαστε εχθρικοί προς ανθρώπους που μας πλήγωσαν το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πληγώνουμε τους εαυτούς μας. Παρόλα αυτά, η συγχώρεση δε σημαίνει ότι θα συνεχίσετε να έχετε σχέση με τους ανθρώπους που σας πλήγωσαν, ιδιαίτερα αν αυτοί παραμένουν στο ίδιο επίπεδο συνειδητότητας που είχαν όταν μας πόνεσαν στο παρελθόν. Μπορείτε να συγχωρέσετε τους άλλους και να έχετε συμπόνια για αυτούς, ξέροντας ότι λειτουργούν με το Εγώ τους και το κατώτερο επίπεδο συνειδητότητας και απλά δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν. Στην πραγματικότητα, η ανάκτηση της δύναμης σας, η απόφαση σας να βάλετε όρια και η επιλογή σας να μην είστε πια μάρτυρας, ίσως και να ήταν εξαρχής το μάθημα που ήθελε η ψυχή σας για την περαιτέρω εξέλιξη της. Ανακτήστε τα δώρα που σας φέρνουν όλες αυτές οι δύσκολες καταστάσεις και προχωρήστε προς την αληθινή συγχώρεση, τη πιο δύσκολη και μεγαλύτερη πρόοδο της ψυχής σας.

Ο καθένας δουλεύει σύμφωνα με τις συμφωνίες της ψυχής του, τα καρμικά συμβόλαια και τα μαθήματα συγχώρεσης. Είναι πολύ σημαντικό να παραδοθούμε και να επιτρέψουμε ν’ αρχίσει  η διαδικασία της συγχώρεσης καθώς παράλληλα αντιστεκόμαστε στην τάση για κριτική προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Όταν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας το αίσθημα της μνησικακίας και της κριτικής χαμηλώνουμε τη δόνηση μας. Παρόλο που μερικοί από μας πήραμε κάποια πολύ σκληρά μαθήματα, θα πρέπει να είναι ο στόχος μας να περάσουμε στη συμπόνια και τη συγχώρεση. Επιτρέψτε στον εαυτό σας το χώρο και το χρόνο να νιώσει πλήρως ότι είναι να νιώσει, έτσι ώστε να μπορέσει μετά να το απελευθερώσει. Τελικά θα φτάσει σ’ ένα επίπεδο εσωτερικής ηρεμίας επιτρέποντας στη συγχώρεση να βγει στην επιφάνεια.

Αν βρίσκεστε στο στάδιο της μνησικακίας, της ενοχής και της κριτικής αναγνωρίστε ότι δεν είστε σε ευθυγράμμιση με τη συνειδητότητα της ψυχής σας και ότι είστε λεία του εγώ. Επαναφέρετε τον εαυτό σας στο κέντρο, την αλήθεια του Είναι σας, ξέροντας ότι δεν υπάρχουν θύματα και ότι όλα είναι απλά μία ευκαιρία για την ανάπτυξη της ψυχής. Το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο είναι σαν ένα κρεμμύδι και υπάρχουν πολλές στρώσεις πόνου και μνησικακίας που πρέπει να βγούν προς τα έξω ώστε ν’ απελευθερωθούν. Καθώς αυτές οι στρώσεις καθαρίζουν μπορεί να ξαναβιώσετε τον πόνο και να νιώστε ενοχή. Απλά αναγνωρίστε το όταν συμβεί, επιτρέψτε του να συμβεί και επιλέξτε να υψωθείτε πάνω από αυτό ξέροντας ότι είστε ο συν-δημιουργός της ζωής σας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας που είναι εκτός ευθυγράμμισης, αγκαλιάστε την ανθρώπινη φύση σας. Αντιληφθείτε ότι γλιστρήσατε πίσω σε ένα παλιό πρότυπο και ότι έχετε τη δύναμη να κάνετε ένα βήμα μπροστά και να αναλάβετε την ευθύνη. Όταν είμαστε σε αντίσταση εντείνονται οι αρνητικές σκέψεις. Αυτό είναι μία προειδοποίηση για να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε και να μπούμε στη διαδικασία της αποδοχής και της συγχώρεσης.

Αντί να βλέπουμε κάποιον που μας πλήγωσε σαν εχθρό μας, ας τον δούμε ως το μεγαλύτερο δάσκαλο μας. Αντί να νιώθουμε πικρία, ας τους ευχαριστήσουμε που μας έφεραν το μεγαλύτερο δώρο, το δώρο της προσωπικής μας μεταμόρφωσης. Η συγχώρεση είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα μας και η πιο δύσκολη για τους περισσότερους. Η συγχώρεση μας φέρνει σε ευθυγράμμιση με τη ψυχή μας βοηθώντας μας να απελευθερώσουμε όλο τον πόνο, το θυμό, τη λύπη, την απογοήτευση και τη σύγχυση. Υπάρχει ένας άνθρωπος που χρειάζεται την περισσότερη συγχώρεση και αυτός είσαι εσύ! Όταν εσύ συγχωρείς τον εαυτό σου για πράξεις που έκανες στο παρελθόν είναι πολύ πιο εύκολο να συγχωρέσεις και άλλους.

  • Η συγχώρεση είναι μία διαδικασία. Δεν μπορούμε απλά να πάρουμε την απόφαση να συγχωρέσουμε και να απελευθερώσουμε. Πρέπει πρώτα να επεξεργαστούμε τις αρνητικές ενέργειες που μας κρατάνε μέσα στη μνησικακία. Ελάτε σ’ επαφή με την αρνητικότητα σας. Ποια είναι τα συναισθήματα και οι φόβοι σας? Γράψτε τα σ’ ένα χαρτί, αναγνωρίστε τα, νιώστε τα, αλλά μην εμμένετε σ’ αυτά. Ζητήστε από το Θεό να σας βοηθήσει να τ’ απελευθερώσετε.
  • Γράψτε σ’ ένα χαρτί το όνομα του κάθε ανθρώπου που σας πλήγωσε. Συνδεθείτε με την καρδιά σας και μιλήστε στη ψυχή αυτού του ανθρώπου λέγοντας του ότι θέλετε να τον συγχωρήσετε και να απελευθερώσετε τον ενεργειακό σύνδεσμο που μπορεί να έχετε μαζί του. Μόλις έχετε καταθέσει ότι ήταν να καταθέσετε, κάψτε αυτό το χαρτί απελευθερώνοντας όλη τη μνησικακία και τον πόνο μέσα στον καπνό, επιστρέφοντας το στο Θεό, ο οποίος θα το μετατρέψει σε αγάπη. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αλλά αυτή το φορά θυμηθείτε όλα τα άτομα που εσείς έχετε βλάψει.
  • Δηλώστε κάθε μέρα με το χέρι σας στην καρδιά:

Σε συγχωρώ ……………………. Σ’ ευχαριστώ για αυτό το μάθημα, είμαστε ελεύθεροι.

  • Τα τραύματα προσκολλούνται στα ενεργειακά μας πεδία, στους μύες, στους ιστούς και τα κύτταρα μας και χρειάζεται να τ’ απομακρύνουμε ενεργειακά.
  • Προτεινόμενες θεραπείες:

Ενεργειακή δουλειά : Ρέικι, EFT, κρανιοθεραπεία, Rolfing, Qigong, DNA therapy, Θεραπευτικό μασαζ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: