Η πνευματική πραγματικότητα και η ψευδαίσθηση του υλικού μας κόσμου

του Δημήτρη Χωματά

Οι  περισσότεροι απο εμάς σκεφτόμαστε και λειτουργούμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε αιώνια

Δυστυχώς όμως ο υλικός μας κόσμος λειτουργεί εντελώς αντίθετα απο τόν πνευματικό μας κόσμο.

Είναι σοκαριστικό να βλέπουμε γύρω μας αγωνία και πόνο, πολέμους και καταστροφικά γεγονότα. Μερικές φορές τόσο έντονα που μπορούν ακόμα και να κλονίσουν την πίστη μας στόν θεό.

Ομως ο υλικός μας κόσμος είναι απλά μια προσωρινή ψευδαίσθηση  σε σύγκριση με την τεράστια αιωνιότητα του πνευματικού σύμπαντος οπου τίποτα καλό δεν χάνεται.

Κάθε υλικό είναι προσωρινό. Αυτό το γνωρίζουμε απο την εμπειρία, την επιστήμη και απο τις γραφές. Είμαστε τόσο δυνατά συνδεδεμένοι με αυτη την πραγματικότητα που είναι δύσκολο ακόμη και να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε απο αυτή την πραγματικότητα ωστε να  εξετάσουμε τι άλλο θα μπορούσε να υπάρχει.

Θεωρούμε πραγματικό μόνο οτι βλέπουμε, ακούμε, μπορούμε να ακουμπήσουμε η και να μυρίσουμε, ενω η αληθινή πραγματικότητα βρίσκεται πέρα σπο τις αισθήσεις η την κατανόηση μας, σε μια σφαίρα που η Αγία Γραφή αποκαλεί πνεύμα η ουρανό απλά γιατί δεν υπάρχει στήν ανθρώπινη γλώσσα λέξη η έκφραση που να μπορεί να το περιγράψει με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το πνευματικό σύμπαν είναι πραγματικό. Για την ακρίβεια ο πνευματικός κόσμος είναι ο μόνος πραγματικός. Αυτο που σήμερα ζούμε είναι μια αδύναμη αντανάκλαση του πνευματικού.

Ο θεός ο ίδιος λεει οτι πρίν απο την αρχή του χρόνου Εκείνος υπήρχε και με αυτό τον τρόπο μας δείχνει οτι είναι αιώνιος και υπαρκτός, στο παρελθόν το παρόν και το μέλον ταυτόχρονα. Στον υλικό μας κόσμο αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ακριβώς επειδή αυτός ο κόσμος είναι η ψευδαίσθηση μας.

Ο Αλμπερτ Αινστάιν πίστευε σε ενα απρόσωπο θεό δημιουργό. Καθε ειλικρινής επιστήμονας αναγκάζεται να παραδεχτεί οτι δεν γνωρίζουμε απο που ήρθαμε και πως φτάσαμε εδω .Οι θεωρίες της εξέλιξης και το big bang εείναι απλά οι καλύτερες εικασίες που μπορούμε να κάνουμε με βάση την παρατήρηση.Στήν πραγματικότητα ο Stephen Hawking,  ενας δημοφιλής επιστήμονας είπε οτι αυτές οι θεωρίες δεν μπορούν να αποδειχθούν και πως οταν υπάρχει μεγάλη πίεση να εξηγηθούν πράγματα που απλά δεν μπορούμε , λεμε πάντα ο θεός.

Η αιωνιότητα είναι το τώρα. Ενδεχομένως η καλύτερη απόδειξη που έχουμε για την αιώνια πνευματική πραγματικότητα είναι οι καθημερινές αυθόρμητες πράξεις ανιδιοτέλιας που συμβαίνουν  σε ολο τον κόσμο. Απο την δωρεά τροφίμων μέρι και την θυσία ενος αγνώστου που δίνει την ζωή του για να σώσει εναν άλλο, αυτά είναι σημάδια που δείχνουν οτι είμαστε εδω για ενα ανώτερο σκοπό.

Το βασίλειο των ουρανών δεν είναι κάπου μακριά μας. Είναι εδώ και τώρα. Είναι δίπλα και μέσα μας

Οταν καταφέρουμε να το αντιληφθούμε τίποτα πλέον δεν θα φαίνεται τόσο δύσκολο

Η πνευματική πραγματικότητα είναι η υπέρτατη σοφία. Είναι η σοφία της συνειδητότητας που βρίσκεται πάνω απο την σοφία του νου

Το μυστικό  για να αποκτήσουμε αυτή την σοφία είναι να ζούμε πάντα στο εδώ και το τώρα

Leave a comment